Labels

woensdag 22 mei 2013

Svenska språket

Svenska språket.

De säger att språket är en del av din identitet, stämmer det på mig och känner jag många som det stämmer på?
SvordomarMånga påstår att svenskar och andra länder från norden svär mesigare än mer sydligare länder som t.ex Grekland och Spanien. Här i Sverige så svär man fortfarande om t.ex helvetet och jävlar och andra ”mesiga” svordomar. Men t.ex i Spanien så kan man säga ”en hästkuk i din mamma” som många svenskar inte säger för det anses väldigt grovt.Man hör många ungdomar använda sexuella läggningar som skällsord eller svordomar. Jag använder det men inte så ofta eftersom ens sexuella läggning inte borde användas som ett skällsord.Ungdomar svär mycket mer än vuxna i min omgivning tycker jag och de svär också lite grövre. Har man ett litet ordförråd om man svär mycket? Jag tycker att man har ett lite mindre ordförråd om man använder svordomar hela tiden för att uttrycka sig. Jag tycker att jag svär rätt ofta och de flesta runt omkring mig gör också det. 

Svär man lika mycket när man använder chattspråk och vad innebär det?
Jag upplever det som att man svär mycket grövre på internet, man kanske inte vågar svära till folk när man träffas men när man sitter bakom en skärm så sitter man och skriver taskiga saker till andra eftersom de inte kan göra något innan de träffar dig. I spel och liknande så brukar det blir grova svordomar om man förlorar eller så kan man svära till dom som man spelar med varje gång de gör ett misstag. På chattspråket så är det välidgt mycket förkortningar t.ex mke istället för mycket, sj?, istället för själv?. Man använder väldigt många förkortningar på längre ord också t.ex isf istället för i så fall. Man sparar inte så mycket tid så jag vet inte varför man gör det men jag brukar också använda mig av förkortningar men har egentligen ingen anledning det bara blev så. Äldre förstår inte chattspråket och man måste anpassa sig när man ska skriva till dom som inte förstår alla förkortningar.Vissa tycker kanske man är konstig om man frågar vad förkortningar betyder och att det är lika konstigt när man inte vet vad de betyder. Om man inte förstår så tycker vissa personer att man är efterbliven eller liknande. Det blir väldigt svårt om man skriver många i en gruppchatt och man inte förstår vad de flesta säger till en. 

Svär män mer än kvinnor?Jag tycker att de flesta män/killar svär mer än tjejer eftersom de kanske inte har så mycket att säga men ändån vill ha uppmärksamhet. Men de kanske också svär mycket på grund av litet ordförråd eller blir frustrerade lättare. Men kvinnor känner inte lika stort behov av att svära så ofta. Killar kanske spenderar mer tid vi datorn och tjejerna läser lite mer så killarna ser konstant svordomar från andra spelare men tjejer som läser mer får ett mycket större ordförråd. Jag tycker att jag svär mer än t.ex min syster. 


Dialekt. Alla har en egen dialekt och det är en del av sin identitet tycker jag eftersom om man har hört många dialekter kan höra var ifrån personer med tydlig dialekt kommer ifrån. Vissa personer som skäms över sin dialekt försöker ändra sin dialekt men det låter bara konstigt om t.ex en från Stockholm kommer ner till Lund och försöker prata extremt grov skånska. Det låter inte rätt. Men andra försöker bre på sin dialekt så att säga överdriva t.ex skånskan och låter dumma. Jag tycker att man inte borde skämmas över sin dialekt eftersom man inte kan välja den själv och inte borde försöka ändra på den. Jag tycker att dialekter är en bra sak i ens språket eftersom att det blir mer avslappnat när man pratar med andra med samma dialekt och man kan använda speciella ord som man använder i den dialekten. Men om man pratar t.ex skånska och man träffar någon från Stockholm så är det svårt att förstå varandra eftersom stockholmskan är mer vårdat språk men skånskan brukar att tala mer grovt och anses inte lika fint. Dömer folk dig dialekten? Om man pratar en väldigt bred dialekt så kan folk se dig som en bonde eller liknande. Om man pratar väldigt vårdad dialekt t.ex stockholmskan så tycker de flesta att de är snobbar. Jag tycker att språket är en del av min identitet eftersom jag skriver på ett speciellt sätt, pratar en speciell dialekt och så använder jag vissa förkortningar men inte alla. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten